Skip to content

Sample Image
Muftijstva Sandžačko Preševsko Beogradsko Novosadsko
Naslovnica arrow Muftijstvo sandžačko
Muftijstvo sandžačko
Sandžačko
Muftijstvo sandžačko
PDFIspišiE-mail
Napisao Fahrudin  
Srijeda, 28. Novembar 2007.| 09:53

Sandžak i sandžački muslimani

SANDŽAK je ime područja koje se prostire na dijelovima teritorije sadašnjih republika Srbije i Crne Gore. To područje čini geo-političku i kulturno-historijsku cjelinu. Teritorija Sandžaka se graniči na sjeveru sa Srbijom, sjevero-zapadu sa teritorijama Bosne i Hercegovine, na jugo-zapadu sa Crnom Gorom, na jugu sa Albanijom i na jugo-istoku sa Kosovom.
    Sandžak se prostire na površini od 8.687 km kvadratnih gdje živi oko 420.000 stanovnika, od čega je oko 60% muslimana (Bošnjaka i Albanaca) a oko 40% Srba, Crnogoraca i ostalih.
    Pošto su u razdoblju od cijelog vijeka bili izloženi najsurovijem obespravljivanju, muslimani Sandžaka su se iseljavali u velikom broju iz svog zavičaja u pravcu Turske, Bosne i zapadnih zemalja. Iseljavanje muslimanskog stanovništva je intenzivirano zadnje decenije zbog rata u Bosni i Hercegovini, policijskih represija u Sandžaku, rata na Kosovu, kao i pogoršanja bezbjedonosno-političke situacije i sve teže ekonomske krize u zemlji.
    Muslimani u Sandžaku, naročito u Novom Pazaru, tradicionalno se bave trgovinom i zanatstvom, tako da se zbog propadanja društvene i državne svojine u kojoj je pretežno bilo zapošljeno, preorjentisalo na privatno preduzetništvo gdje je zaposlen veliki broj lica, naročito omladine, što predstavlja glavni izvor sredstava za egzistenciju.
    Usljed intenzivnog ugrožavanja muslimana u bivšoj SFRJ, kao i donekle u sadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori, te u cijelom svijetu, u zadnjih petnaestak godina je došlo do narastanja nacionalne, a samim time i vjerske svijesti, posebno kod muslimana Bošnjaka u Sandžaku, što je uslovilo potrebu jačeg organizovanja Islamske zajednice i njenih ustanova i službi.
Formiranje Muftijstva

     U bremenitim vremenima, možda najtežim u novijoj historiji Sandžaka, dok je u Bosni besnio rat a njegova sjenka se prijeteći nadvijala nad sandžačkim prostorima, pokrenuta je inicijativa za formiranje Sabora i Mešihata Islamske zajednice Sandžaka. Ta ideja, kao logična posljedica raspada jedinstvene Islamske zajednice sa centrom u Sarajevu, realizovana je na Osnivačkom zasijedanju Sabora IZ-e Sandžaka, održanom 30. oktobra 1993. godine u Novom Pazaru.
    S jedne strane, skeptici su taj događaj okarakterisali kao avanturu grupe mladih entuzijasta sa malim šansama da u aktuelnom okruženju i nametnutim okolnostima opstanu ili daju rezultate. S druge strane, oni koji su na svoja nejaka pleća prihvatili ovo teško i odgovorno breme, vjerovali su u Allahovu dž.š. pomoć koja je stizala više nego su i najveći optimisti mogli očekivati.

Na čelu Muftijstva se nalazi muftija Muamer ef. Zukorlić.
Muftijstvo sandžačko pokriva preko 120 džamija, od kojih Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar (gradsko i seosko područje) ima 33. Najpoznatija je Altun-alem džamija, koju je polovinom XVI vijeka izgradio Muslihudin Abdul Gani. Tada se po prvi put spominje u pisanim dokumentaima putopisca Evlije Čelebije kao džamija na "Istanbulskoj džadi" sa "zlatnom jabukom" na vrhu minareta. Zbog svoje istorijsko-arhitektonske vrijednosti, zajedno sa Lejlek džamijom je stavljena na spisak objekata pod zaštitom države. Kontakt:
Islamska zajednica u Srbiji /Mešihat
         Ul. 1. maja 70/b
         36300 Novi Pazar
         tel/fax: 020/315-452
         e-mail: \n Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli

 

Glas islama 

          Ul. 1. maj 70/b
          36300 Novi Pazar
          tel/fax: 020/311-818
          e-mail: \n Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli

ID El kelimeh
          Ul. 1. maj 70
          36300 Novi Pazar
          tel/fax: 020/334-020
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli
Iho klub
          Gradska 1, 36300 Novi Pazar

 

Škola Kur'ana Časnog upisuje novu generaciju polaznika
PDFIspišiE-mail
Napisao Salahudin  
Nedjelja, 31. August 2014.| 10:47

Klikni za punu veličinu
Škola Kur'ana Časnog obavještava cijenjene džematlije da je u toku septembarski upisni rok u Školi Kur'ana Časnog.

 
Otvoreno odjeljenje Gazi Isa-beg medrese u Preševu
PDFIspišiE-mail
Napisao Salahudin  
Nedjelja, 31. August 2014.| 10:13

Klikni za punu veličinu
Bajrak slobode danas se vihorio nad Preševskom dolinom. Uprkos uzurpacijama stub Islama danas je postavljen, otvoreno prvo odjeljenje medrese na ovim prostorima. Nakon četiri decenije mraka i muka na ovim prostorima, otvoreno istureno, žensko odjeljenje medrese Gazu Isa-beg.

 

Otvorena prva odjeljenja Škole Kur'ana Časnog u Južnom Sandžaku
PDFIspišiE-mail
Napisao Salahudin  
Subota, 30. August 2014.| 04:08

Klikni za punu veličinu
U Južnom Sanžaku danas, 29.08.2014. godine, zasijale su dvije svjetiljke nura koje su obasjale mjesta Petnjicu i Rožaje. Naime otvorena su još dva isturena odjeljenja Škole Kur'ana Časnog. Svečanosti povodom otvaranja škole su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, direktor Škole Kur 'ana Časnog hfz. Irfan ef Malić, pomoćnik sandžačkog muftije za Južni Sandžak, hfz. Abdurahman ef Kujović, predstavnici političkog i kuturnog života, kao i imami i mnogi drugi.

 

Muftija dr. Dudić posjetio Medžlis u Subotici
PDFIspišiE-mail
Napisao Salahudin  
Petak, 29. August 2014.| 13:35

Klikni za punu veličinu
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, danas boravi u posjeti Muftijstvu novosadskom, Medžlisu u Subotici. On se sastao sa članovima Medžlisa i razgovarao i dosadašnjim aktivnostima, planovima na unaprjeđenju Medžlisa, te rješavanju problema sa kojima se muslimani i zajednica susreću na tom prostoru.

 

Šejh Kardavi reizabran za predsjednika SUIU
PDFIspišiE-mail
Napisao Salahudin  
Ponedjeljak, 25. August 2014.| 10:54

Klikni za punu veličinu
Na Generalnoj skupštini Svjetske unije islamskih učenjaka koja je održana od 20. do 22. avgusta 2014. godine u Istanbulu, šejh Jusuf el-Kardavi reizabran je za predsjednika te organizacije. 

Unija je osnovana 2004. godine u Londonu, a jedan od glavnih ciljeva jeste omogućiti islamskoj ulemi iz raznih dijelova svijeta da raspravlja i javno govori o problemima Ummeta. 

 

Mr. Omerović se sastao sa prvim čovjekom IGASA-e u Džidi - Dogovoreni projekti za Sandžak
PDFIspišiE-mail
Napisao Salahudin  
Subota, 23. August 2014.| 11:49

Klikni za punu veličinu
U srijedu, 20. avusta 2014. godine, rukovodilac Mearifske službe Mešihata Islamske zajednice mr. Enver-ef. Omerović boravio je u posjeti Svjetskoj Islamskoj humanitarnoj organizaciji IGASA u Džidi. Tom prilikom se susreo sa generalnim sekretarom dr. Ihsanom bin Salih Tajibom. 

 

Više...


Facebook

Top