Skip to content

Sample Image
Muftijstva Sandžačko Preševsko Beogradsko Novosadsko
Naslovnica arrow Muftijstvo sandžačko
Muftijstvo sandžačko
Sandžačko
Muftijstvo sandžačko
PDFIspišiE-mail
Srijeda, 28. Novembar 2007.| 09:53

Sandžak i sandžački muslimani

SANDŽAK je ime područja koje se prostire na dijelovima teritorije sadašnjih republika Srbije i Crne Gore. To područje čini geo-političku i kulturno-historijsku cjelinu. Teritorija Sandžaka se graniči na sjeveru sa Srbijom, sjevero-zapadu sa teritorijama Bosne i Hercegovine, na jugo-zapadu sa Crnom Gorom, na jugu sa Albanijom i na jugo-istoku sa Kosovom.
    Sandžak se prostire na površini od 8.687 km kvadratnih gdje živi oko 420.000 stanovnika, od čega je oko 60% muslimana (Bošnjaka i Albanaca) a oko 40% Srba, Crnogoraca i ostalih.
    Pošto su u razdoblju od cijelog vijeka bili izloženi najsurovijem obespravljivanju, muslimani Sandžaka su se iseljavali u velikom broju iz svog zavičaja u pravcu Turske, Bosne i zapadnih zemalja. Iseljavanje muslimanskog stanovništva je intenzivirano zadnje decenije zbog rata u Bosni i Hercegovini, policijskih represija u Sandžaku, rata na Kosovu, kao i pogoršanja bezbjedonosno-političke situacije i sve teže ekonomske krize u zemlji.
    Muslimani u Sandžaku, naročito u Novom Pazaru, tradicionalno se bave trgovinom i zanatstvom, tako da se zbog propadanja društvene i državne svojine u kojoj je pretežno bilo zapošljeno, preorjentisalo na privatno preduzetništvo gdje je zaposlen veliki broj lica, naročito omladine, što predstavlja glavni izvor sredstava za egzistenciju.
    Usljed intenzivnog ugrožavanja muslimana u bivšoj SFRJ, kao i donekle u sadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori, te u cijelom svijetu, u zadnjih petnaestak godina je došlo do narastanja nacionalne, a samim time i vjerske svijesti, posebno kod muslimana Bošnjaka u Sandžaku, što je uslovilo potrebu jačeg organizovanja Islamske zajednice i njenih ustanova i službi.
Formiranje Muftijstva

     U bremenitim vremenima, možda najtežim u novijoj historiji Sandžaka, dok je u Bosni besnio rat a njegova sjenka se prijeteći nadvijala nad sandžačkim prostorima, pokrenuta je inicijativa za formiranje Sabora i Mešihata Islamske zajednice Sandžaka. Ta ideja, kao logična posljedica raspada jedinstvene Islamske zajednice sa centrom u Sarajevu, realizovana je na Osnivačkom zasijedanju Sabora IZ-e Sandžaka, održanom 30. oktobra 1993. godine u Novom Pazaru.
    S jedne strane, skeptici su taj događaj okarakterisali kao avanturu grupe mladih entuzijasta sa malim šansama da u aktuelnom okruženju i nametnutim okolnostima opstanu ili daju rezultate. S druge strane, oni koji su na svoja nejaka pleća prihvatili ovo teško i odgovorno breme, vjerovali su u Allahovu dž.š. pomoć koja je stizala više nego su i najveći optimisti mogli očekivati.

Na čelu Muftijstva se nalazi muftija Muamer ef. Zukorlić.
Muftijstvo sandžačko pokriva preko 120 džamija, od kojih Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar (gradsko i seosko područje) ima 33. Najpoznatija je Altun-alem džamija, koju je polovinom XVI vijeka izgradio Muslihudin Abdul Gani. Tada se po prvi put spominje u pisanim dokumentaima putopisca Evlije Čelebije kao džamija na "Istanbulskoj džadi" sa "zlatnom jabukom" na vrhu minareta. Zbog svoje istorijsko-arhitektonske vrijednosti, zajedno sa Lejlek džamijom je stavljena na spisak objekata pod zaštitom države. Kontakt:
Islamska zajednica u Srbiji /Mešihat
         Ul. 1. maja 70/b
         36300 Novi Pazar
         tel/fax: 020/315-452
         e-mail: \n Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli

 

Glas islama 

          Ul. 1. maj 70/b
          36300 Novi Pazar
          tel/fax: 020/311-818
          e-mail: \n Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli

ID El kelimeh
          Ul. 1. maj 70
          36300 Novi Pazar
          tel/fax: 020/334-020
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli
Iho klub
          Gradska 1, 36300 Novi Pazar

 

Salihbegovića džamija opet na meti vandala
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Ponedjeljak, 26. Januar 2015.| 13:20

Klikni za punu veličinu
U noći sa subote na nedjelju, bijeljinska Salihbegovića džamija ponovo se našla na meti vandala.

 
Muftija Zukorlić o slučaju Charli Ebdo  Ne postoji sloboda vrijeđanja
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Ponedjeljak, 26. Januar 2015.| 09:57

Klikni za punu veličinu
Obraćajući se na godišnjoj Skupštini Bošnjačke nacionalne fundacije – BNF, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić osvrnuo se na pitanje crtanja uvredljivih karikatura Poslanika islama, sallallahu alejhi ve sellem.

 

Velika manifestacija povodom otvaranja prvog Bošnjačkog centra u Beču
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Ponedjeljak, 26. Januar 2015.| 09:46

Klikni za punu veličinu
U Austriji manifestacija povodom registrovanja prvog Bošnjačkog centra. O značaju i samoj manifestaciji govori je predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije u Austriji Dževad Madenčić.

 

Sandžački muftija u Beču  Pozivam austrijske vlasti da ne donose zakon o muslimanima bez muslimana
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Ponedjeljak, 26. Januar 2015.| 09:34

Klikni za punu veličinu
Obraćajući se na godišnjoj Skupštini Bošnjačke nacionalne fundacije – BNF, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić istakao je da austrijsko-bošnjačko iskustvo traje više od 130 godina, te da su ova dva naroda jako dugo u prijateljskim odnosima, uprkos činjenici da je taj period započet okupacijom Bosne od strane Austrougarske.

 

Promovirana Enciklopedija Sandžačkobošnjačke književnosti u Minhenu
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Ponedjeljak, 26. Januar 2015.| 09:27

Klikni za punu veličinu
Džemat Fedžr, na čelu sa imamom Izet-ef. Bibićem, bio je domaćin promocije Enciklopedije Sandžačkobošnjačke književnosti, koja je održana večeras (24.01.2015. godine) u 19:30 časova.

 

U Beču promovirana Enciklopedija sandžačko-bošnjačke književnosti
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Ponedjeljak, 26. Januar 2015.| 09:04

Klikni za punu veličinu
Zajednica Sandžačke dijaspore u Beču, organizovala promociju Enciklopedije sandžačko-bošnjačke književnosti autora dr Jahje Fehratovića. Na promociji pored autora, prisustvovao je i Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić.

 

Više...


Facebook

Top