Skip to content

Sample Image
Muftijstva Sandžačko Preševsko Beogradsko Novosadsko
Naslovnica arrow Muftijstvo sandžačko
Muftijstvo sandžačko
Sandžačko
Muftijstvo sandžačko
PDFIspišiE-mail
Srijeda, 28. Novembar 2007.| 09:53

Sandžak i sandžački muslimani

SANDŽAK je ime područja koje se prostire na dijelovima teritorije sadašnjih republika Srbije i Crne Gore. To područje čini geo-političku i kulturno-historijsku cjelinu. Teritorija Sandžaka se graniči na sjeveru sa Srbijom, sjevero-zapadu sa teritorijama Bosne i Hercegovine, na jugo-zapadu sa Crnom Gorom, na jugu sa Albanijom i na jugo-istoku sa Kosovom.
    Sandžak se prostire na površini od 8.687 km kvadratnih gdje živi oko 420.000 stanovnika, od čega je oko 60% muslimana (Bošnjaka i Albanaca) a oko 40% Srba, Crnogoraca i ostalih.
    Pošto su u razdoblju od cijelog vijeka bili izloženi najsurovijem obespravljivanju, muslimani Sandžaka su se iseljavali u velikom broju iz svog zavičaja u pravcu Turske, Bosne i zapadnih zemalja. Iseljavanje muslimanskog stanovništva je intenzivirano zadnje decenije zbog rata u Bosni i Hercegovini, policijskih represija u Sandžaku, rata na Kosovu, kao i pogoršanja bezbjedonosno-političke situacije i sve teže ekonomske krize u zemlji.
    Muslimani u Sandžaku, naročito u Novom Pazaru, tradicionalno se bave trgovinom i zanatstvom, tako da se zbog propadanja društvene i državne svojine u kojoj je pretežno bilo zapošljeno, preorjentisalo na privatno preduzetništvo gdje je zaposlen veliki broj lica, naročito omladine, što predstavlja glavni izvor sredstava za egzistenciju.
    Usljed intenzivnog ugrožavanja muslimana u bivšoj SFRJ, kao i donekle u sadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori, te u cijelom svijetu, u zadnjih petnaestak godina je došlo do narastanja nacionalne, a samim time i vjerske svijesti, posebno kod muslimana Bošnjaka u Sandžaku, što je uslovilo potrebu jačeg organizovanja Islamske zajednice i njenih ustanova i službi.
Formiranje Muftijstva

     U bremenitim vremenima, možda najtežim u novijoj historiji Sandžaka, dok je u Bosni besnio rat a njegova sjenka se prijeteći nadvijala nad sandžačkim prostorima, pokrenuta je inicijativa za formiranje Sabora i Mešihata Islamske zajednice Sandžaka. Ta ideja, kao logična posljedica raspada jedinstvene Islamske zajednice sa centrom u Sarajevu, realizovana je na Osnivačkom zasijedanju Sabora IZ-e Sandžaka, održanom 30. oktobra 1993. godine u Novom Pazaru.
    S jedne strane, skeptici su taj događaj okarakterisali kao avanturu grupe mladih entuzijasta sa malim šansama da u aktuelnom okruženju i nametnutim okolnostima opstanu ili daju rezultate. S druge strane, oni koji su na svoja nejaka pleća prihvatili ovo teško i odgovorno breme, vjerovali su u Allahovu dž.š. pomoć koja je stizala više nego su i najveći optimisti mogli očekivati.

Na čelu Muftijstva se nalazi muftija Muamer ef. Zukorlić.
Muftijstvo sandžačko pokriva preko 120 džamija, od kojih Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar (gradsko i seosko područje) ima 33. Najpoznatija je Altun-alem džamija, koju je polovinom XVI vijeka izgradio Muslihudin Abdul Gani. Tada se po prvi put spominje u pisanim dokumentaima putopisca Evlije Čelebije kao džamija na "Istanbulskoj džadi" sa "zlatnom jabukom" na vrhu minareta. Zbog svoje istorijsko-arhitektonske vrijednosti, zajedno sa Lejlek džamijom je stavljena na spisak objekata pod zaštitom države. Kontakt:
Islamska zajednica u Srbiji /Mešihat
         Ul. 1. maja 70/b
         36300 Novi Pazar
         tel/fax: 020/315-452
         e-mail: \n Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli

 

Glas islama 

          Ul. 1. maj 70/b
          36300 Novi Pazar
          tel/fax: 020/311-818
          e-mail: \n Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli

ID El kelimeh
          Ul. 1. maj 70
          36300 Novi Pazar
          tel/fax: 020/334-020
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli
Iho klub
          Gradska 1, 36300 Novi Pazar

 

Posjetu delegacije Mešihata Kataru propratili i arapski mediji
PDFIspišiE-mail
Napisao Salahudin  
Nedjelja, 21. Septembar 2014.| 21:27

Klikni za punu veličinu
Dva veoma utjecajna katarska medija, elektronski "Eš-Šark" i novine "Er-Raje", na svojim stranicama izvijestili su o posjeti delegacije Mešihata Kataru. 

 
Muftija Zukorlić u ponedjeljak na Kažiprstu B92
PDFIspišiE-mail
Napisao Salahudin  
Nedjelja, 21. Septembar 2014.| 15:38

Klikni za punu veličinu
U ponedjeljak, 22.09.2014. godine u 9:30h, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, gostovat će na televziji i radiju B92 u emisiji „Kažiprst“, autorke i voditeljice Suzane Trninić.

 

Predjsednik Sabora zijaretio Medžlis IZ-e u Subotici, održao hutbu i predvodio džuma namaz
PDFIspišiE-mail
Napisao Salahudin  
Subota, 20. Septembar 2014.| 20:43

Klikni za punu veličinu
Delegacija Medžlisa Islamske zajenice Priboj koju su činili glavni imam MIZ-e Priboj i predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji dr. Enes ef. Svraka i sekretar Medžlisa IZ-e Priboj i imam džemata Novi grad Harun ef. Eminagić su u petak 24. Zu-l-ka'de 1435. H.g. ili 19.09.2014. godine na džumi-namazu zijaretili Medžlis Islamske zajednice Subotica.

 

Održana 19. redovna sjednica Rijaseta
PDFIspišiE-mail
Napisao Salahudin  
Subota, 20. Septembar 2014.| 17:20

Klikni za punu veličinu
Devetnaesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, održana je u Sarajevu, 19. septembra 2014. godine.

 

Darujte Kurban učenicima medrese i vakufskim kuhinjama
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Četvrtak, 18. Septembar 2014.| 10:04

Klikni za punu veličinu
“Mi smo ti uistinu mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji, onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez pomena ostati.” (Kevser 1-3)

 

Predvodnici Mešihata zatražili unaprjeđenje odnosa Katara i Srbije
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Srijeda, 17. Septembar 2014.| 15:03

Klikni za punu veličinu
U toku trodnevnne posjete Kataru, delegacija Mešihata koju čine predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić i rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe mr. Enver-ef. Omerović, nakon susreta sa Ministrom za Vakufe i islamske poslove dr. Gajs bin-Mubarek el-Kuvajrijem, imala je susrete sa najvažnijim humanitarnim, vakufskim, kulturnim i islamskim institucijama.

 

Više...


Facebook

Top