Skip to content

Sample Image
Muftijstva Sandžačko Preševsko Beogradsko Novosadsko
Naslovnica arrow Muftijstvo sandžačko
Muftijstvo sandžačko
Sandžačko
Muftijstvo sandžačko
PDFIspišiE-mail
Srijeda, 28. Novembar 2007.| 09:53

Sandžak i sandžački muslimani

SANDŽAK je ime područja koje se prostire na dijelovima teritorije sadašnjih republika Srbije i Crne Gore. To područje čini geo-političku i kulturno-historijsku cjelinu. Teritorija Sandžaka se graniči na sjeveru sa Srbijom, sjevero-zapadu sa teritorijama Bosne i Hercegovine, na jugo-zapadu sa Crnom Gorom, na jugu sa Albanijom i na jugo-istoku sa Kosovom.
    Sandžak se prostire na površini od 8.687 km kvadratnih gdje živi oko 420.000 stanovnika, od čega je oko 60% muslimana (Bošnjaka i Albanaca) a oko 40% Srba, Crnogoraca i ostalih.
    Pošto su u razdoblju od cijelog vijeka bili izloženi najsurovijem obespravljivanju, muslimani Sandžaka su se iseljavali u velikom broju iz svog zavičaja u pravcu Turske, Bosne i zapadnih zemalja. Iseljavanje muslimanskog stanovništva je intenzivirano zadnje decenije zbog rata u Bosni i Hercegovini, policijskih represija u Sandžaku, rata na Kosovu, kao i pogoršanja bezbjedonosno-političke situacije i sve teže ekonomske krize u zemlji.
    Muslimani u Sandžaku, naročito u Novom Pazaru, tradicionalno se bave trgovinom i zanatstvom, tako da se zbog propadanja društvene i državne svojine u kojoj je pretežno bilo zapošljeno, preorjentisalo na privatno preduzetništvo gdje je zaposlen veliki broj lica, naročito omladine, što predstavlja glavni izvor sredstava za egzistenciju.
    Usljed intenzivnog ugrožavanja muslimana u bivšoj SFRJ, kao i donekle u sadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori, te u cijelom svijetu, u zadnjih petnaestak godina je došlo do narastanja nacionalne, a samim time i vjerske svijesti, posebno kod muslimana Bošnjaka u Sandžaku, što je uslovilo potrebu jačeg organizovanja Islamske zajednice i njenih ustanova i službi.
Formiranje Muftijstva

     U bremenitim vremenima, možda najtežim u novijoj historiji Sandžaka, dok je u Bosni besnio rat a njegova sjenka se prijeteći nadvijala nad sandžačkim prostorima, pokrenuta je inicijativa za formiranje Sabora i Mešihata Islamske zajednice Sandžaka. Ta ideja, kao logična posljedica raspada jedinstvene Islamske zajednice sa centrom u Sarajevu, realizovana je na Osnivačkom zasijedanju Sabora IZ-e Sandžaka, održanom 30. oktobra 1993. godine u Novom Pazaru.
    S jedne strane, skeptici su taj događaj okarakterisali kao avanturu grupe mladih entuzijasta sa malim šansama da u aktuelnom okruženju i nametnutim okolnostima opstanu ili daju rezultate. S druge strane, oni koji su na svoja nejaka pleća prihvatili ovo teško i odgovorno breme, vjerovali su u Allahovu dž.š. pomoć koja je stizala više nego su i najveći optimisti mogli očekivati.

Na čelu Muftijstva se nalazi muftija Muamer ef. Zukorlić.
Muftijstvo sandžačko pokriva preko 120 džamija, od kojih Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar (gradsko i seosko područje) ima 33. Najpoznatija je Altun-alem džamija, koju je polovinom XVI vijeka izgradio Muslihudin Abdul Gani. Tada se po prvi put spominje u pisanim dokumentaima putopisca Evlije Čelebije kao džamija na "Istanbulskoj džadi" sa "zlatnom jabukom" na vrhu minareta. Zbog svoje istorijsko-arhitektonske vrijednosti, zajedno sa Lejlek džamijom je stavljena na spisak objekata pod zaštitom države. Kontakt:
Islamska zajednica u Srbiji /Mešihat
         Ul. 1. maja 70/b
         36300 Novi Pazar
         tel/fax: 020/315-452
         e-mail: \n Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli

 

Glas islama 

          Ul. 1. maj 70/b
          36300 Novi Pazar
          tel/fax: 020/311-818
          e-mail: \n Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli

ID El kelimeh
          Ul. 1. maj 70
          36300 Novi Pazar
          tel/fax: 020/334-020
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli
Iho klub
          Gradska 1, 36300 Novi Pazar

 

Saopćenje Mešihata Islamske zajednice u Srbiji povodom udžbenika Historije za 6 razred osnovne škole
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Ponedjeljak, 29. Septembar 2014.| 14:51

Klikni za punu veličinu
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro osuđuje objavljivanje ilustracije lika Posljednjeg vjerovjesnika Muhameda a.s. u udžbeniku Historija za šesti razred osnovne škole na bosanskom jeziku, što je u direktnoj suprotnosti sa vjerskim propisima islama i predstavlja skrnavljenje i uvredu za islam i muslimane.

 
Aljo ef. Cikotić zijaretio Medžlis Islamske zajednice Priboj
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Nedjelja, 28. Septembar 2014.| 22:01

Klikni za punu veličinu
U organizaciji Muslimanskog omladinskog kluba, pododbor Priboj, u nedelju, 4. Zu-l-hidždže 1435. h.g ili 28.09.2014. godine, Medžlis Islamske zajednice Priboj je zijaretio mr. Aljo ef. Cikotić, imam džemata Kalibunar, MIZ-e Travnik uz pratnju svoga sina Ammara ef. Cikotića.

 

Muftija sandžački primio delegaciju njemačkih intelektualaca
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Subota, 27. Septembar 2014.| 18:42

Klikni za punu veličinu
Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić primio je, 27.09.2014. godine, dvanaestočlanu delegaciju njemačkih intelektualaca iz Bavarske koje je predvodio g-din Rajner Okslen.

 

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić u Mekki na simpozijumu o Hadždžu
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Petak, 26. Septembar 2014.| 15:06

Klikni za punu veličinu
U organizaciji Ministarstva Hadždža u periodu od 28.09.2014- 30.09.2014 godine, u Mekki će biti održan naučni simpozijum pod nazivom „Propisi Hadždža- Veliki Hadždž“( obzirom da je Dan Arefata u petak, Ministarstvo Hadždža proglašava Hadždž- Velikim Hadždžom).

 

CHR Hajrat podijelio kurbansko meso najugroženijim porodicama u Ribariću
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Četvrtak, 25. Septembar 2014.| 18:30

Klikni za punu veličinu
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i CHR Hajrat su 25.09.2014. godine, podijelili kurbansko meso najugroženijim porodicama na području Ribarića.

 

Fejzić naredio zabranu ativnosti hfz. Abdurahmanu Kujeviću u rožajskim džamijama
PDFIspišiE-mail
Napisao Amela Salković  
Četvrtak, 25. Septembar 2014.| 15:05

Klikni za punu veličinu
U nedjelju, 21. septembra, prorežimski odbor Islamske zajednice u Rožajama je na vanrednoj sjednici, donio odluku o zabrani pristupu džamijama hafizu Abdurrahmana ef. Kujeviću.

 

Više...


Facebook

Top