Skip to content

Sample Image
Muftijstva Sandžačko Preševsko Beogradsko Novosadsko
Naslovnica arrow Aktuelnosti
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Predsjednik Mešihata otvorio još jedno odjeljenje Škole Kur'ana Časnog u Novom Pazaru
PDFIspišiE-mail
Petak, 24. April 2015.| 15:13

Klikni za punu veličinu
U petak 24.04.2015. godine, uoči džume namaza, u novopazarskom naselju Rasadnik, u okviru džamije El-Džinan, u prisustvu velikog broja džematlija, otvoreno je novo odjeljenje Škole Kur'ana Časnog.

 
Otvoren 22. međunarodni simpozij u Islamskom centru Zagreb
PDFIspišiE-mail
Petak, 24. April 2015.| 13:59

Klikni za punu veličinu
Kongresna dvorana h. Salim Šabić u Islamskom centru u Zagrebu počašćena je po 22. put istim povodom. Ovoga puta okupila je stručnjake iz oblasti medija kako bi osvijetlili temu “Islam i mediji”. Nakon proučenog ašereta ( ulomka iz Kur’ana) koju je proučio k. hfz. mr. Aziz ef. Alili i pozdravnih riječi moderatora mr. Nermin ef. Botonjića prisutnima se obratio rektor Sveučilišta u Zagrebu u svojstvu suorganizatora prof. dr. Damir Boras.

 

U Sarajevu počela međunarodna konferencija Dijasporalni i migrantski identiteti
PDFIspišiE-mail
Petak, 24. April 2015.| 13:52

Klikni za punu veličinu
Sarajevo, 23. april 2015. (MINA) – U organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, danas je u Sarajevu, u zgradi Gazi Husrev begove biblioteke, počela međunarodna konferencija posvećena dijasporalnim i migrantskim identitetima.

 

Prijem učenika Medrese na FIS-u
PDFIspišiE-mail
Petak, 24. April 2015.| 10:02

Klikni za punu veličinu
Dana 23.04.2015.godine na Fisu organizirano posebno druženje od strane profesora i studenata Fisa sa učenicima četvrte godine medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru. Maturanti su imali priliku čuti u čemu je prednost ovog fakulteta u odnosu na ostale.

 

Halal ishrana u Novom Pazaru
PDFIspišiE-mail
Petak, 24. April 2015.| 09:57

Klikni za punu veličinu
Halal ishrana je trenutno priča broj jedan u Srbiji, regionu i svijetu. Često se dešava da konzumiramo određenu hranu i piće, a da zapravo nismo sigurni da li je i koliko je ona ispravna? Islamska zajednica je formirala određeni sektor koji se bavi ovim pitanjem, a to je agencija za sertificiranje halal kvaliteta i halal standarda.

 

Hajrat u posjeti porodicama u Rožajama i Petnjici
PDFIspišiE-mail
Petak, 24. April 2015.| 09:30

Klikni za punu veličinu
Dvije porodice, dvije sudbine. Jedno ih ipak povezuje, nemaština i bol. Majka troje djece živi kao u jednoj sobici. Još se i bolest navalila na njihova pleća. Pomoć dobrih ljudi je neophodna.

 

U petak otvaranje odjeljenja Škole Kurana u Novom Pazaru
PDFIspišiE-mail
Četvrtak, 23. April 2015.| 09:59

Klikni za punu veličinu
U petak, 24.04.2014.god., u 12:30 časova, predsjednik Mešihata, muftija dr. Mevlud – ef.Dudić će otvoriti novo odjeljenje Škole Kur'ana Časnog –El-Džinan u Novom Pazaru (džamija El-Džinan), nakon čega će predvoditi džuma namaz.

 

Svečano otvorena Škola Kur'ana Časnog u Brodarevu
PDFIspišiE-mail
Srijeda, 22. April 2015.| 14:15

Klikni za punu veličinu
U Brodarevu danas nikla oaza svjetla Allahove vjere, otvoreno 21. odjeljenje Škole Kur'ana Časnog. Na ovaj poseban događaj pored stanovnika Brodareva prisustvovala delegacija Muftijstva sandžačkog, na celu sa inicijatorom ovog djela Muftijom sandžačkim, Muamer ef. Zukorlićem.

 

Aktivnosti Škole Kurana u mjesecu Redžebu
PDFIspišiE-mail
Utorak, 21. April 2015.| 14:46

Klikni za punu veličinu
Mjesec Redžeb, mjesec svetosti, učajluka i Allahovog oprosta, i ove godine mjesec blagoslova i bereketa u Školi Kur'ana Časnog

 

Muftija Zukorlić: Sve ustanove i organizacije pri IZ-i nastale su u cilju služenja Božjoj riječi
PDFIspišiE-mail
Utorak, 21. April 2015.| 13:45

Klikni za punu veličinu
Na petoj sesiji seminara „Obnova kvaliteta u Islamskoj zajednici“ na temu „Idejni odgoj“, u utorak 21.04.2015. godine, u svojstvu izlagača, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić istakao je značaj idejne svijesti, posebno kod vjerskih i prosvjetnih nosilaca aktivnosti u Islamskoj zajednici.

 

Druga vanredna sjednica Rijaseta
PDFIspišiE-mail
Utorak, 21. April 2015.| 12:17

Klikni za punu veličinu
Sarajevo, 21. april 2015. (MINA) - Danas je održana druga vanredna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Direktor Medrese Gazi Isa-beg u posjeti Bošnjacima Njemačke
PDFIspišiE-mail
Ponedjeljak, 20. April 2015.| 15:27

Klikni za punu veličinu
Rešad ef. Plojović, direktor Medrese Gazi Isa-beg, boravio je u trodnevnoj posjeti bošnjačkim džematima u Njemačkim regijama Baern i Badenvitemberg, od 17-19. 04.2015. god., tom prilikom obišao nekoliko džemata, imao susrete sa imamima, rukovodstvom i džematlijama, te razgovarao o mogućim oblicima saradnje i pomoći Medresi i njenim učenicima

.
 

Fakultet za islamske studije raspisao literarni konkurs
PDFIspišiE-mail
Ponedjeljak, 20. April 2015.| 14:26

Klikni za punu veličinu
Povodom obilježavanja Dana Fakulteta, Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru raspisuje konkurs za najbolji literarni rad na temu :

 

Otvaranje odjeljenja Škole Kur'ana u Brodarevu
PDFIspišiE-mail
Ponedjeljak, 20. April 2015.| 12:12

Klikni za punu veličinu
Mešihat islamske zajednice u Srbiji i Škola Kur'ana Časnog Novi Pazar pozivaju vjernike da prisustvuju svečanom otvaranju odjeljenja Škole Kur'ana Časnog u Brodarevu.

 

Okončane ustavne promjene
PDFIspišiE-mail
Subota, 18. April 2015.| 13:39

Klikni za punu veličinu
Na redovnom zasjedanju održanom 18.04.2015. godine u Novom Pazaru, Sabor Islamske zajednice u Srbiji jednoglasno je usvojio predložene ustavne amandmane čime je privedena kraju procedura promjene Ustava Islamske zajednice u Srbiji. Ovim je ostvarena normativna pretpostavka djelovanja organa i ustanova Islamske zajednice skladno Ustavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Samo na Fakultetu za islamske studije 15 (Hafiza) čuvara Kur'ana Časnoga
PDFIspišiE-mail
Četvrtak, 16. April 2015.| 13:53

Klikni za punu veličinu
Ono čime se uprava Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, a i šira zajednica ponosi jeste činjenica da Fakultet doista ima izuzetne, uzorne studente koji su posljedica pažljivo biranih kadrova i neumornog rada sa svakim studentom ponaosob.

 

Više...Facebook

Najava

Image

Fetve

 
Na Vaša pitanja odgovara
Rešad ef. Plojović,
fetva-i-emin Mešihata Islamske zajednice u Srbiji
Pitanja možete slati i na adresu: vps@verat.net Pregled odgovora

Zekat kalkulator

Zekat Kalkulator

TEKSTOVI

PITANJA


Top