Skip to content

Sample Image
Muftijstva Sandžačko Preševsko Beogradsko Novosadsko
Naslovnica arrow Aktuelnosti
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Direktor Vakufske direkcije Sead Šaćirović posjetio Vakufsku direkciju u Sarajevu
PDFIspišiE-mail
Četvrtak, 24. April 2014.| 21:45
Klikni za punu veličinu

Direktor Vakufske direkcije Sead Šaćirović sastao se danas, 24.04.2014. godine, u Sarajevu sa direktorom Vakufske direkcije pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH Senaidom Zaimovićem.

 
Muftija sandžački primio francuskog diplomatu Patrika Robera
PDFIspišiE-mail
Srijeda, 23. April 2014.| 15:49

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić primio je, 23.04.2014. godine, prvog sekretara Francuske ambasade u Beogradu Patrika Robera. Tom prilikom francuski diplomata se interesovao za političko, privredno i opće stanje u Sandžaku.  

 

Predsjednik Mešihata primio saudijskog atašea
PDFIspišiE-mail
Utorak, 22. April 2014.| 10:25
Klikni za punu veličinu

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je, 22.04.2014. godine, atašea za vjerska pitanja za područje Balkana pri Ambasadi Saudijske Arabije u Sarajevu, Abdulmedžida bin Gajs el Gajsa. 

 

Kabinet Reisu-l-uleme: Vlada RS otežava proces povratka Bošnjaka
PDFIspišiE-mail
Utorak, 22. April 2014.| 09:28
Klikni za punu veličinu

Sarajevo, 21. april 2014. (MINA) – Povodom odluke Vlade RS o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske, Kabinet reisu-l-uleme je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže: 

 

Predsjednik Mešihata posjetio Medžlis IZ-e Novi Pazar
PDFIspišiE-mail
Ponedjeljak, 21. April 2014.| 13:42
Klikni za punu veličinu

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić u pratnji generalnog sekretara Mešihata Samira Škrijelja, 21.04.2014. godine, održao je prvi radni sastanak sa administracijom Medžlisa IZ-e Novi Pazar na čelu sa predsjednikom dr. Enver ef. Gicićem i glavnim imamom Asmir ef. Crnovršaninom.

 

Iz štampe izišao 58. broj lista "Softa"
PDFIspišiE-mail
Ponedjeljak, 21. April 2014.| 00:52

SOFTA, list učenika Medrese "Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru je prvi školski časopis u regionu koji već dugi niz godina u potpunosti priređuju i uređuju učenici. Iz težnje da svoja shvatanja, analitičke poglede na svijet oko njih i sve čemu ih Medresa uči na što bolji način predstave svima nama, najbolji učenici ove škole, pored svih školskih obaveza, predano rade na uređivanju ovog jedinstvenog časopisa, na koji smo svi ponosni.

 

Skupština Muftijstva sandžačkog jednoglasna: Vjerska pouka u mektebima je prioritet
PDFIspišiE-mail
Subota, 19. April 2014.| 15:29

Klikni za punu veličinu
Na redovnoj sjednici Skupštine Muftijstva sandžačkog, održanoj 19.04.2014. godine u Novom Pazaru, usvojeni su izvještaji o radu medžlisa koje su podnijeli predsjednici medžlisa i glavni imami.

 

Muftija Dudić čestitao Vaskrs i Uskrs
PDFIspišiE-mail
Subota, 19. April 2014.| 13:26

Klikni za punu veličinu
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, uputio je čestitku Patrijarhu srpskom gospodinu Irineju i Beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru u povodu njihovih praznika.

 

Muftija Dudić predvodio džumu u Hajrudin džamiji na Paricama
PDFIspišiE-mail
Subota, 19. April 2014.| 12:40

Klikni za punu veličinu
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić 18.04.2014. godine, održao je hutbu i predvodio džuma namaz u Hajrudin džamiji na Paricama u Novom Pazaru.

 

Održana konferencija na FIS-u: Šerijat je pravni sistem zaštite i uspostave reda
PDFIspišiE-mail
Subota, 19. April 2014.| 11:39

Klikni za punu veličinu
Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, 18.04.2014., bio je domaćin međunarodne konferencije „Šerijatsko pravo, izazovi i perspektive“. Učešće na konferenciji uzeli su predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija Mevlud-ef. Dudić, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, dekan FIS-a dr. Enver-ef. Gicić, direktor medrese „Gazi Isa-beg“ Rešad-ef. Plojović, profesori FIS-a, IUNP-a, imami, studenti.

 

BANU: Bosanski ili Bošnjački, Srpski ili Vlaški
PDFIspišiE-mail
Petak, 18. April 2014.| 15:52

Klikni za punu veličinu
Veoma vješto osmišljena strategija Matice Srpske u pogledu pokušaja diskreditiranja bosanskoga jezika iznova pokušava agresiju na bošnjačku kulturu i tradiciju. Međutim, za razliku od prijašnjih apriornih negacija postojanja bosanskoga jezika i pokušaja nipodaštavanja svega južnoslavenskog što nije srpsko, ovoga puta se mnogo više vodilo računa o klasifikacijama i jezičkoj kategorizaciji, što u suštini predstavlja priznanje bosnistici i priznavanje bosanskoga jezika kao zvaničnog jezika Bošnjaka i svih drugih koji ovaj jezik osjećaju svojim maternjim jezikom.

 

Tribine za žene u organizaciji MOK-a – Odr~ane u Novom Pazaru i Bijelom Polju
PDFIspišiE-mail
Petak, 18. April 2014.| 12:58

Klikni za punu veličinu
Muslimanski omladinski klub (MOK) – sektor za žene, u saradnji sa NVO „En-Nisa“ i UŽ „Merjem“, ovog mjeseca je priredio dvije tribine za žene, u Novom Pazaru i Bijelom Polju.

 

Muftija Dudić posjetio Ambasadora SAD-a
PDFIspišiE-mail
Četvrtak, 17. April 2014.| 15:48

Klikni za punu veličinu
U četvrtak, 17.04.2014. godine, delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, posjetila je ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i tom prilikom se sastala sa ambasadorom g. Majklom Kirbijem.

 

Održana sjednica Rijaseta IZ-e
PDFIspišiE-mail
Srijeda, 16. April 2014.| 09:29

Klikni za punu veličinu
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, održao je 15. aprila 2013. godine u Sarajevu 17. redovnu sjednicu.

 

Muftija Dudić u posjeti Muftijstvu banjalučkom
PDFIspišiE-mail
Ponedjeljak, 14. April 2014.| 13:50
Klikni za punu veličinu
Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, 13. i 14. aprila 2014. godine, boravila je u posjeti Muftijstvu banjalučkom gdje su bili gosti muftije banjalučkog Edhem ef. Čamdžića.
 

Mešihat osnovao Odbor za obnovu Gazi Isa-begovog hamama i stare Novopazarske banje
PDFIspišiE-mail
Subota, 12. April 2014.| 16:22
Klikni za punu veličinu

Na redovnoj sjednici, održanoj 12.04.2014. god. u Novom Pazaru, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji usvojio je izvještaje o radu ustanova i udruženja Islamske zajednice za 2013. godinu uz preporuku da se u narednom periodu posveti veća pažnja razvojnim projektima.

 

Više...Facebook

Najava

Image

Fetve

 
Na Vaša pitanja odgovara
Rešad ef. Plojović,
fetva-i-emin Mešihata Islamske zajednice u Srbiji
Pitanja možete slati i na adresu: vps@verat.net Pregled odgovora

Zekat kalkulator

Zekat Kalkulator

TEKSTOVI

PITANJA


Top