Skip to content

Sample Image
Muftijstva Sandžačko Preševsko Beogradsko Novosadsko
Naslovnica arrow Aktuelnosti
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Pristigle bajramske čestitke Predsjedniku Mešihata
PDFIspišiE-mail
Četvrtak, 31. Juli 2014.| 13:55

Klikni za punu veličinu
Povodom Ramazanskog bajrama, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću, pored reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, čestitke su uputili:

 
BAJRAMSKA AKADEMIJA U PRIJEPOLJU: "Bosno, majko naša, mi smo tvoj najponosniji dio"
PDFIspišiE-mail
Srijeda, 30. Juli 2014.| 20:42

Klikni za punu veličinu
Tradicionalno, drugog dana Bajrama, Islamska zajednica u Srbiji u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem i Bošnjačkom kulturnom zajednicom, organizirala je „Bajramske dane bošnjačke kulture“ u Prijepolju. Manifestacija održana Velikoj sali Doma kulture, izazvala je veliko interesovanje Prijepoljaca, o čemu govori slika prepune sale.

 

Bajramske svečanosti
PDFIspišiE-mail
Ponedjeljak, 28. Juli 2014.| 08:07

Klikni za punu veličinu
U ponedjeljak, 28. jula 2014. godine, nastupio je Ramazanski bajram. Bajramske svečanosti upriličene su u svim džamijama na području svih muftijstava Islamske zajednice u Srbiji. 

Glavne bajramske svečanosti upriličene su u Novom Pazaru, u Hadži Mehovoj džamiji na Paralovu gdje je hutbu održao i bajram namaz predvodio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, kao i u džamiji u Rajčinoviću gdje je hutbu održao i namaz predvodio muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić.

U periodu od sabah namaza do bajrama, učenjem Kur'ana, ilahija i kasida, obilježen je ovaj blagdan za muslimane. Program su priredili novopazarski imami i polaznici Mekteba Reuda i Škole Kur'ana Časnog.

 

Informacija o centralnoj bajramskoj svečanosti
PDFIspišiE-mail
Nedjelja, 27. Juli 2014.| 14:40

Bajram namaz će predvoditi i bajramsku hutbu održati predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić u Hadži Mehovoj džamiji, a muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić u džamiji u Rajčinoviću. 

 

BAJRAMSKA PORUKA
PDFIspišiE-mail
Nedjelja, 27. Juli 2014.| 13:46

Klikni za punu veličinu
Draga braćo i sestre,

Nakon jednomjesečnog posta u mjesecu Ramazanu, iftara i sehura, obaveznih i dobrovoljnih namaza, Lejletu-l-Bedra i Leletu-l-Kadra, nakon što napojismo naše duše vjerom uživajući u ramazanskim blagodatima, učeći i slušajući Kur'an, dolazi nam Ramazanski bajram, sutra, u ponedjeljak, 1. ševala 1435. hidžretske godine, odnosno 28. jula 2014. godine.

 

BAJRAMSKA PORUKA REISU-L-ULEME
PDFIspišiE-mail
Nedjelja, 27. Juli 2014.| 11:43

Klikni za punu veličinu
- Braćo i sestre, muslimani i muslimanke,

U nedjelju sa akšam namazom ispratit ćemo mjesec ramazan. U trideset dana posta trudili smo se da našim ibadetima: namazom, postom, zekatom i sadekatu-l-fitrom, postignemo Allahovu milost i oprost.

 

Iftar u Dugoj Poljani - Kapija Pešteri sa 46 kubadi
PDFIspišiE-mail
Nedjelja, 27. Juli 2014.| 10:02

Klikni za punu veličinu
U subotu 26.06.2014. godine, priređen je iftar u Dugoj Poljani u povodu početka izgradnje islamskog centra “Kapija Pešteri“. Iftaru je prisustvovala visoka delegacija Mešihata islamske zajednice u Srbiji koju su predvodili muftija dr. Mevlud-ef. Dudić i muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić.

 

Gostujući karija iz Saudijske Arabije završio jednomjesečni zijaret Sandžaku
PDFIspišiE-mail
Subota, 26. Juli 2014.| 19:03

Klikni za punu veličinu
Muslimani Sandžaka i Srbije imali su priliku ovog Ramazana družiti se, učiti mukabele i klanjati teravije za šejhom Muhammed bin Abdul-azizom iz Saudijske Arabije, kojeg je Ministarstvo Vakufa te zemlje ovog Ramazana dodijelilo Sandžaku. 

 

Muftija Dudić primio delegaciju iz Švajcarske
PDFIspišiE-mail
Subota, 26. Juli 2014.| 19:01

Klikni za punu veličinu
U petak 25.07.2014.godine, predsjednik Islamskog centralnog savjeta Švajcarske Nikolas Blanko posjetio je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, gdje ga je primio predsjednik Mešihata, muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

 

Centralna manifestacija "Festival islama" u Novom Pazaru - Iftar na Trgu Gazije
PDFIspišiE-mail
Subota, 26. Juli 2014.| 10:10

Klikni za punu veličinu
Uzvišeni Allah je rekao: "Svako čovjekovo djelo pripada njemu, osnim posta; on pripada Meni i Ja za njega (posebno) nagrađujem. Post je štit (od vatre i grijeha), pa kada neko od vas posti, neka ne govori ružne riječi i neka ne viče, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaže: -Ja postim. Tako mi Onoga, u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača je bolji kod Allaha od mirisa miska. Postač ima dvije radosti: kada iftari, raduje se svome iftaru, a kada susretne svoga Gospodara, obradovat će se svome postu." (Buhari)

 

Muftija sandžački primio šejha Muhameda Abdulaziza
PDFIspišiE-mail
Petak, 25. Juli 2014.| 19:02

Klikni za punu veličinu
Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, 25.07.2014. godine, primio je šejha Muhameda Abdulaziza i tom prilikom mu se zahvalio za ramazanski boravak u Sandžaku i učenje Kur'ani-kerima u više desetina džemata te druge vjerske aktivnosti u toku ovog mubarek mjeseca.

 

Muftija Dudić održao hutbu u Tutinu
PDFIspišiE-mail
Petak, 25. Juli 2014.| 14:54

Klikni za punu veličinu
Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić boravio je danas u zvaničnoj posjeti Medžlisu IZ-e Tutin. Tom prilikom održao Muftija je održao hutbu o stradanju muslimana u Palestini i predvodio džuma namaz. 

 

Muftija Dudić primio predstavnike Medžlisa IZ-e Bijeljina
PDFIspišiE-mail
Petak, 25. Juli 2014.| 08:58

Klikni za punu veličinu
U četvrtak 24.07.2014. godine, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina posjetili su Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, gdje ih je primio predsjednik Mešihata, muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

 

Festival islama - Zajednički iftar na Trgu Gazi Isa-bega
PDFIspišiE-mail
Četvrtak, 24. Juli 2014.| 23:19

Klikni za punu veličinu
Medžlis IZ-e Novi Pazar obavještava javnost da će iftar u okviru Centralne manifestacije Festival islama biti upriličen u petak 25. jula na Trgu Gazi Isa-bega.

Program počinje u 19,30 h. Prisutnima će se obratiti predvodnici Islamske zajednice.

Hrana će se primati na Trgu od 16 do 18 h.

 

Na Prevalcu kod Prizrena održan iftar zajedno sa muftijom Zukorlićem
PDFIspišiE-mail
Četvrtak, 24. Juli 2014.| 19:08

Uvaženi muftija iz Sandžaka je kao gost ovdje sinoć na iftar večeri boravio na poziv vlasnika restorana “Kulla jetimit” (Kula jetima) hadži Kemala ef. Imerija sa svojim suradnicima i uvaženim vjerskim zvaničnicima iz Sandžaka, Makedonije i Albanije. Nakon iftar večere održao je vrlo nadahnuti ramazanski vaz, osvrnuvši se na Lejletu-l-kadr, noći utemeljena Kur’anu i Hadisu, najznačajnijoj noći u godini, noći u kojoj je počela objava Kur’ana.

 

Uručena pomoć muslimanima Krupnja
PDFIspišiE-mail
Četvrtak, 24. Juli 2014.| 12:56

Klikni za punu veličinu
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je, u 27. noći Ramazana, Lejletu-l-kadru, organizirao podjelu humanitarne pomoći najugroženijim muslimanskim porodicama u Krupnju. Tom prilikom podijeljena je pomoć za 120 porodica, a podjelu su vršili predstavnici Centra za humanitarni rad "Hajrat".

 

Više...Facebook

Najava

Image

Fetve

 
Na Vaša pitanja odgovara
Rešad ef. Plojović,
fetva-i-emin Mešihata Islamske zajednice u Srbiji
Pitanja možete slati i na adresu: vps@verat.net Pregled odgovora

Zekat kalkulator

Zekat Kalkulator

TEKSTOVI

PITANJA


Top