Skip to content

Sample Image
Muftijstva Sandžačko Preševsko Beogradsko Novosadsko
Naslovnica arrow Aktuelnosti
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Muftija dr. Dudić sastao se sa ministrom prosvjete dr. Verbićem
PDFIspišiE-mail
Utorak, 22. Juli 2014.| 16:27

Klikni za punu veličinu
U utorak, 22.07.2014. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u pratnji direktora Medrese Gazi Isa-beg Rešad ef. Plojovića, sastao se sa ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr. Srđanom Verbićem u Beogradu.

 
Ramazanski zijaret Medžlisu IZ-e Sjenica
PDFIspišiE-mail
Utorak, 22. Juli 2014.| 04:20

Klikni za punu veličinu
U ponedjeljak 21.07.2014., to jest 25. noći mubarek Ramazana, delegacija Mešihata predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem zijaretila je najvrijednije sjeničke muslimane, koji su ovaj mjesec ramazan bili aktivni na dnevnim namazima i teraviji, kojom prilikom je upriličen zajednički iftar i druženje, akšam, jacija i teravih namaz.

 

Zijaret i iftar sa muslimanima u Beogradu
PDFIspišiE-mail
Ponedjeljak, 21. Juli 2014.| 19:29

Klikni za punu veličinu
U nedjelju, 20.07.2014., delegacija Mešihata, predvođena predsjednikom muftijom Mevlud ef. Dudićem, nakon zijareta muslimanima u Vojvodini, posjetila je muslimane u Beogradu, kojom prilikom je u beogradskom naselju Krnjača organizirano prediftarsko druženje, iftar i muhabet sa brojnim prisutnima.

 

TV Tribina: Muftija Zukorlić o zekatu, vakufima i sadaki - ponedjeljak u 15:00 uživo na Sandžak TV-u
PDFIspišiE-mail
Nedjelja, 20. Juli 2014.| 16:06

Klikni za punu veličinu
Media centar Islamske zajednice organizira TV Tribinu na kojoj će govoriti muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić na temu „Zekat, vakuf i sadaka“.

Ponedjeljak, 21.07.2014. godine u 15:00h uživo na Sandžak TV-u.

 

Ramazanski zijareti muslimanima Vojvodine
PDFIspišiE-mail
Nedjelja, 20. Juli 2014.| 14:56

Klikni za punu veličinu
Delegacija Mešihata predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, u kojoj su bili direktor Medrese Rešad ef. Plojović i musafir iz Saudijske Arabije šejh Muhamed Abdu-l-Aziz, u subotu i nedjelju, 19. i 20. jula, zijaretila je muslimane u Vojvodini i tom prilikom posjetila Novi Sad, Adice, Veliki Rit i Beočin.

 

Ramazanski zijaret sandžačkim Medžlisima
PDFIspišiE-mail
Subota, 19. Juli 2014.| 20:09

Klikni za punu veličinu
Predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji tokom mubarek mjeseca Ramazana obilazili su gradske i seoske džemate u gradovima Sandžaka i Srbije.

 

MOK: Održana Šetnja za djecu Palestine
PDFIspišiE-mail
Petak, 18. Juli 2014.| 17:20

Klikni za punu veličinu
Muslimanski omladinski klub – MOK je danas na trgu Gazi Ias bega Ishakovića organizirao šetnju je prisustvaolo jako veliki broj građana građana, kako iz Novog Pazara tako i iz cijelog Sandžaka.

 

Muftija Dudić održao hutbu u Prijepolju
PDFIspišiE-mail
Petak, 18. Juli 2014.| 16:55

Klikni za punu veličinu
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić posjetio je danas, 18.07.2014. godine, Medžlis IZ-e Prijepolje i tom prilikom održao hutbu i predvodio džuma namaz u Vakufskoj džamiji u tom gradu.  

Muftija je na hutbi govorio o značaju Zekata i Sadekatu-l-fitra.

 

BKZ i Muftijstvo sandžačko priredili iftar u Rožajama
PDFIspišiE-mail
Četvrtak, 17. Juli 2014.| 13:44
Klikni za punu veličinu
U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice i Muftijstva sandžačkog, u srijedu, 16.07.2014., u Rožajama je u okviru manifestacije „Festival islama“, priređen zajednički iftar, kojem su prisustvovali žitelji ovog i okolnih sandžačkih gradova.
 

Festival islama u Skoplju - priređeno preko hiljadu iftara
PDFIspišiE-mail
Utorak, 15. Juli 2014.| 15:13

Klikni za punu veličinu
U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice u Makedoniji, a u saradnji sa Svjetskim bošnjačkim kongresom, u ponedjeljak, 14.07.2014. godine u hotelu „New Star“ u Skoplju, u okviru manifestacije „Festival islama“ priređen je iftar za preko hiljdau ljudi iz svih krajeva Makedonije: Skoplja, Ljuboša, Konjara, Ljubina, Orizara, Vodovrata, Lake, Žitoše, Lažane, Podgorice, Labuništa, Rostuše, Trebevišta.

 

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio pismo ministru dr. Dušanu Vujoviću
PDFIspišiE-mail
Ponedjeljak, 14. Juli 2014.| 12:02

Klikni za punu veličinu
Danas, 14.07.2014. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, uputio je dopis ministru privrede u Vladi R. Srbije dr. Dušanu Vujoviću kojim ga obavještava da su prethodne vlasti privatizacijom AD „Uniprom“ i AD „Lipa“ u Novom Pazaru nanijele ogromnu štetu Islamskoj zajednici otuđenjem vakufskih objekata, kao što su: Islamske ustanove, Novopazarska banja i Musala.

 

Delegacija Mešihata na dženazi u Potočarima
PDFIspišiE-mail
Subota, 12. Juli 2014.| 03:33

Klikni za punu veličinu
Brojna delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, 11. jula 2014. godine, boravila je na dženazi 175 šehida u Potočarima.  

 

Predsjednik Mešihata danas boravi u Potočarima
PDFIspišiE-mail
Petak, 11. Juli 2014.| 08:11

Klikni za punu veličinu
Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa predsjednikom muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem boravi danas u Potočarima, u povodu 11. jula - Dana sjećanja na šehide Srebrenice, gdje će obaviti zajedničku dženazu namaz za 175 šehida. 

 

Muftija Dudić sa izbjeglicama na iftaru u Tutinu
PDFIspišiE-mail
Petak, 11. Juli 2014.| 00:35

Klikni za punu veličinu
Pod pokroviteljstvom Medžlisa IZ-e Tutin, a u organizaciji Centralne džamije u Tutinu, dana 10. jula 2014. godine, tj. 13. ramazana 1435. godine po hidžri, organiziran je iftar za 60 izbjeglica koji su privjremeno smješteni u Tutinu, a potiču iz Eritreje, Pakistana, Avganistana, Sirije, Sudana, Malija, i drugih zemalja.

 

Iftar pod vedrim nebom u haremu Hasan-agine džamije u Priboju
PDFIspišiE-mail
Četvrtak, 10. Juli 2014.| 16:55

Klikni za punu veličinu
Četvrti po redu iftar u organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji, održan je u Priboju 09.07.2014. godine u haremu Hasan-agine džamije, koja je tom prilikom bila prepuna. Veliki broj prisutnih vjernika okupio se na zajedničku iftarsku sofru koju su podijelili sa predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji, predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, muftijom sandžačkim Muamer-ef. Zukorlićem, predsjednikom Sabora IZ-e dr. Enes-ef. Svrakom, direktorom Medrese Rešad-ef. Plojoviće, predstavnicima IHH IZ Turske, karijom iz Saudijske Arabije šejh Muhammed Abdulazizom, muftijom goraždanskim Remzijom-ef. Pitićem, predsjednikom BKZ-a dr. Admirom Muratovićem, direktorom Instituta za istraživanje zločina i genocida dr. Smailom Čekićem, mnogim drugima, predstavnicima javnog, političkog i kulturnog života u Priboju. 

 

FETVA: Haram je pojedincima i organizacijama sakpljanje Zekata i Sadekatul-fitra bez dozvole IZ-e
PDFIspišiE-mail
Srijeda, 09. Juli 2014.| 14:38

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Klikni za punu veličinu
Polazeći od jasne naredbe Uzvišenog Allaha da je izdvajanje zekata dužnost i obaveza svakog imućnog muslimana: “Uzmi iz imetaka njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim učiniš” (Et-Tewba, 103), a njegovo prikupljanje odgovornost predvodnika muslimanske zajednice, što vidimo iz postupka Resulullaha a.s. i njegovog nasljednika, prvog halife, Ebu Bekra r.a., te činjenice da je Islamska zajednica nasljednica hilafeta, a imajući u vidu fetvu Reisu-l-uleme da su blokovi Islamske zajednice jedino ispravan dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i sadekatu-l-fitra, Mešihat Islamske zajednice izdaje:

 

Više...Facebook

Najava

Image

Fetve

 
Na Vaša pitanja odgovara
Rešad ef. Plojović,
fetva-i-emin Mešihata Islamske zajednice u Srbiji
Pitanja možete slati i na adresu: vps@verat.net Pregled odgovora

Zekat kalkulator

Zekat Kalkulator

TEKSTOVI

PITANJA


Top